Äripäev 17.03.2017

Sel nädalal valitsuse toe saanud ja plaanide järgi juulis jõustuv seadus võib tõsta audiitoriteenuse hinda, kuna audiitorfirmad hakkavad enda järelevalve eest ise maksma.

Riigi plaanitud tasumäär on küll ühekordne, aga ootamatult kõrge. Audiitorkogu hinnangul oli küll selge, et järelevalve kulud lähevad auditifirmade kanda, ent viimasel hetkel lisati valitsusest riigikokku liikunud eelnõusse väga kõrge määr – 2 protsenti kogu Eesti audititulu kogusummast.

Kuna auditist teenitud tulu ulatub ligikaudu 25 miljoni euroni, peavad audiitorid seaduse esimesel jõustumisaastal maksma ilmselt 500 000 euro suurust tasu. Varasematel aastatel on see olnud märksa väiksem.

Rahandusministeerium kinnitas, et tasumäär 2 protsenti on ühekordne ja plaanitud väikese varuga. Tavaliselt hakkab audiitorkogu majandusaasta keset suve ning juba eelneval aastatel tehakse rahandusministrile ettepanek järelevalvetasu suuruse osas, et sellega saaks riigieelarve koostamisel arvestada, rääkis ministeeriumi ettevõtluse ja arvestuspoliitika osakonna jurist Taivo Põrk.

„Kuna aga algaval aastal seda teha enam ei jõua, siis kirjutasime sellise üleminekusätte, mis on ühekordne. Sealt võib täiesti vabalt raha ka üle jääda – siis on järgmistel aastatel võimalik ka järelevalvetasu madalam määrata,“ ütles ta. Pärast esimest aastat on rahandusministril õigus kehtestada tasu määras 0,7 kuni 2,4 protsenti audititulust.

Audiitorkogu juhataja Arengu tõdes, et audiitorfirmadele pandav koorem on siiski suur. „Audiitorettevõtjatel on viimastel aastatel marginaalid väga-väga õhukeseks muutnud. Kuna ka auditi piirmäärad just sel aastal tõusid, siis kui tuleb selline asi otsa, siis igasugune adsorbeerimisvõime puudub, see läheb puhtalt klientidele edasi,“ rääkis ta.

Rahandusministeeriumi juristi sõnul ei saa välistada, et ka kliendid tasumäära tõusu tunnevad. „Selge see, kellele see ikka meeldib, et neilt tahetakse raha võtta. Eks nad selle üle tahavad läbi rääkida, võimalik, et ka riigikogus. Eks me siis paneme arvutused kokku ja vaatame, et kellel on paremad ja täpsemad arvutused,“ rääkis Põrk ja kinnitas, et mõistlikke argumente on riik alati valmis kuulama.

Audiitorkogu president kinnitas, et sektor plaanib enda argumendid kindlasti riigikogu komisjonile esitada, et enda kliente hinnatõusust säästa.

Valitsus andis audiitortegevuse seaduse muudatustele enda toetuse neljapäevasel istungil ning saatis selle arutamiseks riigikogule. Eelnõu järgi peaks seadus jõustuma juba 1. juulil, nii et riigikogul tuleb seadust menetleda üsna kiires tempos.

Refereeritud Äripäevast; täismahus artiklit saate lugeda siit.