
 
 

1 

 

 
 

Public Ruling No.1/2017  
Income Tax Treatment Of Goods And 
Services Tax (“GST”) Part I – Expenses 
 
This Public Ruling explains the tax treatment of GST (input 
tax, output tax, and reverse charge mechanism for im-
ported services and bad debt relief) as well as the docu-
mentation required for income tax purposes  
 
The salient points covered in this Public Ruling are:  
 
 If a person purchases or acquires goods or services 

for the purpose of his business, the GST incurred (in-
put tax) would be a deductible expense under Sec-
tion 33(1) of the Income Tax Act, 1967 (“ITA”) pro-
vided that it is wholly and exclusively incurred in the 
production of gross income and is not prohibited by 
any provision under Section 39(1) of the ITA.  

 
 When a company chooses not to claim input tax 

credit due to reasons such as the absence of tax in-
voice or invalid tax invoice, the company is not enti-
tled to claim a deduction by virtue of Section 39(1)(o) 
of the ITA. 

 

 Any penalty imposed by Royal Malaysia Customs 
Department (“RMCD”) due to taxpayer’s mistake in 
not tax deductible. 

 

 Bad debt relief is not applicable for a supply made by 
a GST-registered person to a non GST-registered per-
son for GST purposes. Any output tax is not recover-
able from RMCD as bad debt relief as bad debt relief 
is not deductible under Section 34(2) of the ITA. This 

is because the debt was not included as part of the 
gross income for the relevant year of assessment.  

 

 Residual input tax which is attributable to exempt 
supply and not claimable from RMCD is a deductible 
expense for income tax purposes. The amount de-
ductible is subject to the effects of annual adjust-
ment or longer period adjustment required under the 
GST Act 2014, when the actual amount of input tax 
credit is finally ascertained to be non-claimable from 
RMCD. 

 

Public Ruling No.2/2017  
Income Tax Treatment Of Goods And 
Services Tax Part II – Qualifying Ex-
penditure (“QE”) For Purposes Of 
Claiming Allowances 
 
This Public Ruling explains the tax treatment of GST paid 
or to be paid on qualifying expenditure incurred for pur-
poses of claiming capital allowances.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are: 
 
 Where a GST registered person is eligible to claim 

input tax credit but fails to do so, the GST incurred is 
not to be included as part of the qualifying expendi-
ture (QE).  

 
 A person who is liable to registered for GST but fails 

to do so, is not allowed to include into the QE the 
GST incurred in the period prior to registration. 

 
 Where a person’s GST status changes from not liable 

to liable to be registered, the QE previously claimed 
has to be adjusted to exclude the GST portion which 
he is not entitled to credit as input tax.  

 

 
 Income tax treatment for Capital Goods Adjustment 

(CGA) made under the GST Act 2014. 
 

 CGA is carried out in a situation where a capital 
asset is used for making mixed supplies, i.e. 
taxable and exempt supplies because the input 
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tax in relation to the asset’s usage for making 
exempt supplies is not claimable under the GST 
Act. Adjustment is made to the initial portion of 
input tax claimed from the RMCD where there 
is a change in the proportion of usage of the 
capital asset in making taxable and exempt 
supplies. 
 

 For income tax purposes, the QE also has to be 
adjusted to take into account the CGA made. 
Only the input tax portion in relation to making 
exempt supplies is to be included in the QE of 
the asset. 

 

Public Ruling No.3/2017  
Income Tax Treatment Of Goods And 
Services Tax Part III – Employee Bene-
fits: GST Borne By An Employer 
 
This Public Ruling explains the income tax treatment on 
GST, that is the output tax accounted for and borne by 
the employer on goods or services given free to its em-
ployees as a benefit.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are: 
 
 Output tax borne by an employer in respect of any 

benefits in kind or perquisites are to be included as 
part of gross employment income of the employee.  

 
 The output tax borne is not tax deductible for the 

employer.  

 
Public Ruling No.4/2017  
Basis Period For A Business Source For 
Persons Other Than A Company, Lim-
ited Liability Partnership, Trust Body 
And Co-Operative Society (replaces 
Public Ruling 6/2001) 
 
This Public Ruling explains that with effect from the year 
of assessment 2004, Section 21 of the ITA was amended 
to be in line with the self-assessment system. It explains 
the determination of basis period under the new provi-
sions of Section 21 effective from year of assessment 
2004.  
 
This means that for any person other than a company, 
limited liability partnership, trust body and a co-operative 
society, the basis period for a year of assessment for each 
source of income is based on the calendar year.  
 
 
 
 
 
 
 

Public Ruling No.5/2017  
Taxation Of Real Estate Investment 
Trust Or Property Trust Fund (replaces 
Public Ruling 2/2015) 
 
This Public Ruling explains the tax treatment accorded to a 
Real Estate Investment Trust (“REIT”) or a Property Trust 
Fund (“PTF”) in Malaysia which may either be listed on 
Bursa Malaysia or unlisted, that is approved by the Securi-
ties Commission of Malaysia (“SC”). It has been updated 
to reflect the changes introduced in Budgets 2015 to 
2017.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are:  
 
 Changes to the meaning of unit trust 

Meaning of unit trust in Section 61A(2) of the ITA 
was amended to include a requirement for the unit 
trust to be listed on Bursa Malaysia. The tax trans-
parency treatment under Section 61A(1) of the ITA is 
accorded only to REIT’s / PTF’s listed on Bursa Malay-
sia.  

 
 Withholding tax  

A REIT/PTF listed on Bursa Malaysia and exempt from 
tax under S61A of the ITA and distributes income to 
a unit holder (other than resident companies) is re-
quired to deduct tax under Section 109D of the ITA 
at the rate applicable to the unit holder. Where the 
REIT / PTF is not listed, the income distributed is not 
subject to withholding tax under Section 109D of the 
ITA.  
 
The Public Ruling was updated with the following: 
 

 The period for which the 10 % withholding tax 
for resident and non-resident individuals and 
foreign institutional investors applies is extend-
ed to 31 December 2019; and  
 

 the withholding tax rate for non-resident com-
panies is 24 % in line with the corporate tax 
rate.  

 
 Definition of residual profits and residual assets.  

Under Paragraph 38A, Schedule 3 of the ITA, a com-
pany’s entitlement to the residual profits and residual 
assets of a REIT / PTF are examined if control transfer 
provisions apply to a disposal of an industrial build-
ing to a REIT / PTF. The definition of residual profits 
and residual assets have been amended to net profits 
and net assets respectively. 
 

 Special Purpose Vehicle (“SPV”) established by a 
REIT/PTF 
Effective year of assessment 2015, pursuant to Sec-
tion 60I of the ITA, where a REIT/PTF establishes a 
SPV solely for the issuance of sukuk, any source in-
come of the SPV and any income from that source 
shall be treated as a source of income of that 
REIT/PTF and such REIT / PTF shall have the right to 
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receive and utilise any proceeds derived from the is-
suance of such sukuk. 
 

Public Ruling No.6/2017  
Withholding Tax On Income Of A Non-
Resident Public Entertainer 
 
This Public Ruling explains the income received by a non-
resident public entertainer, deductions of tax from income 
received and consequences of not remitting tax deducted 
from income received.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are:  
 
 A public entertainer will be treated as a non-resident 

if he is in Malaysia for less than 182 days in a calen-
dar year. The residence status of an individual for a 
basis year for a year of assessment is determined 
with reference to the physical presence of that indi-
vidual in Malaysia and not by their nationality or citi-
zenship.  

 
 A non-resident public entertainer is liable to tax on 

the remuneration or other income in respect of ser-
vices performed or rendered in Malaysia. A non-
resident public entertainer performing or rendering 
services inn Malaysia can be exercising a profession, 
vocation or employment.  

 
 Income of a non-resident public entertainer (other 

than a company) consisting of remuneration or other 
income in respect of services rendered in Malaysia is 
taxed at the rate of 15 % on the gross amount un-
der Part II of Schedule 1 of the ITA.  

 

Public Ruling No.7/2017  
Disposal Of Plant Or Machinery Part I - 
Other Than Controlled Sales 
 
This Public Ruling provides clarification on the tax treat-
ment of the disposal of plant and machinery by a person 
that is not a controlled sale.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are:  
 
 Where a person disposes of plant or machinery on 

which capital allowance was previously claimed, a 
balancing charge or balancing allowance may arise. 
In computing balancing allowance the disposal value 
is determined by the market value of the assets or 
net proceeds of the asset. However, if the asset was 
disposed of to the government, state government or 
local authority, the general rule of using market val-
ue will not apply.  
 

 With effect from year of assessment 2016, where a 
significant part of an asset is replaced with a new 
part and depreciated separately, the old part is 
deemed to have been disposed of. 
 

 Where a person disposed of an asset within 2 years 
of purchase, the Director General has the discretion 
to withdraw the capital allowance that has been 
made on the asset and impose a balancing charge 
on the disposed asset.  

 

 If an asset is written off due to being obsolete or 
damaged beyond repair and could not be sold, the 
market value of such an asset is considered to be ze-
ro.  

Public Ruling No.8/2017  
Professional Indemnity Insurance (”PII”) 
 
This Public Ruling explains the deductibility of premium 
paid for a PII policy and the tax treatment on insurance 
proceeds received and compensation paid in relation to a 
PII policy.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are: 
 
 Practicing professionals are allowed a tax deduction 

for PII premiums paid if they carry on a business re-
lated to their professions. 
 

 If a professional carries on a business that is not 
related to his profession or his employment in a 
company, any PII premiums paid by him are not eli-
gible for tax deduction. 

 

 Where a professional body allows its members to 
practice in the form of a company and PII is pur-
chased by the company, the premiums paid are al-
lowed as a tax deduction if the company carries on a 
business related to that profession. 

 
 No tax deduction is available for PII premiums paid 

by a professional who carries out his duty as a lo-
cum. 
 

 Any proceeds received by a professional or a compa-
ny in connection with a PII is subject to tax if the 
premiums paid have been allowed for deduction 
previously. Subsequently, any compensation or dam-
ages paid to a claimant for the PII proceeds are al-
lowed as a tax deduction against the gross income of 
the professional or company. The treatment is the 
same regardless of whether the compensation is paid 
by the insurance company to the claimant through 
the professional or company, or directly to the claim-
ant. 
 

 If the compensation claimed by the claimant exceeds 
the insurance proceeds received the shortfall borne 
by the professional is allowed as a tax deduction.  

 
Public Ruling No.9 and No.10/2017  
Reinvestment Allowance (“RA”) 
 
This Public Ruling is to assist a company resident in Malay-
sia and engaged in manufacturing activities in ascertaining 
its eligibility to claim RA and provides clarification in rela-
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tion to projects that qualify for RA, expenditure that quali-
fies for RA, period of eligibility, and computation of RA.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are:  
 
 A qualifying project is a project that is undertaken by 

a company in expanding, modernizing, or automat-
ing its existing business in respect of manufacturing 
a project or any related product within the same in-
dustry or in diversifying its existing business into any 
related product within the same industry.  
 

 An eligible company, i.e. been in operation for not 
less than 36 months, and has incurred in the basis 
period for a year of assessment capital expenditure 
on a factory, plant or machinery used in Malaysia for 
the purposes of a qualifying project, can claim RA of 
an amount equivalent to 60 % of the capital ex-
penditure incurred in the basis period for a year of 
assessment. RA is to be deducted against the statu-
tory income of a business but is restricted to 70 % of 
the statutory income.  

 
 Any unabsorbed RA in a year of assessment by rea-

son of restriction of the allowance to 70 % of the 
statutory income or of an insufficiency or absence of 
statutory income of a business which undertakes a 
qualifying project can be carried forward to subse-
quent years of assessment.  

 
 A company is entitled to claim RA for 15 consecutive 

years of assessment.  
 
 Where an asset is disposed of at any time within 5 

years from the date of acquisition of that asset, the 
RA claimed shall be withdrawn irrespective of 
whether the disposal is between related or non-
related parties. 

 
Public Ruling No.11/2017 
Residence Status Of Individuals 
 
This Public Ruling explains the determination of residence 
status for individuals.  
 
The salient points covered in this Public Ruling are:  
 
 The residence status of an individual is generally 

determined by reference to the physical presence of 
that individual in Malaysia and not by their nationali-
ty or citizenship. In certain situations, the physical 
presence for the basis years preceding and following 
a particular year of assessment has to be taken into 
consideration also in determining the residence sta-
tus of an individual.  

 
 There are 4 sets of circumstances in which an indi-

vidual can qualify as a resident in Malaysia for the 
basis period for a year of assessment.  

 

 

 If an individual is in Malaysia in the basis period 
for a year of assessment for a period or periods 
amounting in all to 182 days or more. The peri-
od of stay in Malaysia does not have to consec-
utive days. 
 

 If an individual is in Malaysia in the basis year 
for a particular year of assessment for a period 
of less than 182 days but the period is linked by 
or to another period of 182 or more consecu-
tive days throughout which he was in Malaysia 
in the basis year for the preceding or immedi-
ately following that particular year of assess-
ment. In calculating the period of less than 182 
days or the period of 128 days or more consec-
utive days, temporary absence is given where 
the absence is (a) connected with the individu-
al’s service in Malaysia; (b) due to ill health in-
volving the individual or a member of his im-
mediate family; or (c) in respect of social visits 
not exceeding 14 days in the aggregate. 

 

 If an individual is in Malaysia in the basis period 
for a particular year of assessment for a period 
or periods amounting in all to 90 days or more, 
he is resident for that particular year of assess-
ment if in each of any 3 out of 4 years of as-
sessment immediately preceding that particular 
year of assessment he was either (a) resident in 
accordance with Section 7 of the ITA; or (b) in 
Malaysia for a period or periods amounting in 
all to 90 days or more. 
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 An individual is considered to be resident for 
the basis year for a year of assessment if he is 
resident for the immediately following basis 
year and had been resident for the 3 immedi-
ately preceding basis years.  

 
 Malaysia has entered into agreements with a number 

of countries that avoid double taxation by allocation 
taxing rights over bilateral income flows between 
treaty partners.  
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Growing strategically 
 

"The development of a business requires careful planning. We support you in making stra-

tegic, meaningful investment decisions towards the long-term profitable growth of your 

business." 
 

Rödl & Partner 
 

"When building a tower, we also pursue a strategy that is always reviewed and continuous-

ly improved, with sustainable self-development in mind." 
 

Castellers de Barcelona  

    „Each and every person counts“ – to the Castellers and to us. 
 

Human towers symbolise in a unique way the Rödl & Partner corporate 
culture. They personify our philosophy of solidarity, balance, courage and 

team spirit. They stand for the growth that is based on own resources, the 
growth which has made Rödl & Partner the company we are today. „Força, 
Equilibri, Valor i Seny“ (strength, equilibrium, valour and common sense) is 
the Catalan motto of all Castellers, describing their fundamental values 
very accurately. It is to our liking and also reflects our mentality. Therefore 
Rödl & Partner embarked on a collaborative journey with the representa-
tives of this long-standing tradition of human towers – Castellers de Barce-

lona – in May 2011. The association from Barcelona stands, among many 

other things, for this intangible cultural heritage. 
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